Video is format-of-choice: Visual Storytelling

Een foto meer zegt dan duizend woorden. De beeldtaal van vandaag – Visual Storytelling – is zowel informatief als onderhoudend. Hoe komt het dat visuele communicatie, en dan met name video, zo effectief is?

Schermafbeelding 2013-10-21 om 13.31.33Gewoon: omdat we weinig tijd hebben en van beelden houden. Daarom is visuele communicatie ontzettend populair. We delen, vermenigvuldigen vooral beelden die een verhaal vertellen, een nieuw inzicht hebben of ons om welke reden ook weten te betrekken. Deze statistieken uit 2012 spreken voor zich:

  • Video’s op Facebook worden 12 x meer gedeeld dan tekstberichten
  • Foto’s op Facebook zijn 2 x meer geliefd dan tekstuele updates
  • 100 miljoen YouTube -gebruikers maken en publiceren wekelijks een video
  • Foto’s en video’s op Pinterest genereren meer traffic dan Twitter, LinkedIn en Google+

Hoe creëer je een aantrekkelijk visueel verhaal?
De meest overtuigende manier om je publiek te voorzien van informatie, of nog belangrijker, een emotionele ervaring te geven, is het verhaal visueel te maken met bijvoorbeeld video, games, commercials, infographics en online bedrijfspresentaties. Het fundament van een samenhangend, meeslepend visueel verhaal maak je door goed de volgende zeven belangrijke aspecten uit te werken: context, karakter, conflict, plot, 2D ruimte, 3D-ruimte en de tijd.

Waarom zet je het in?
Visuele communicatie is natuurlijk voor heel veel doeleinden in te zetten. Als onderdeel van de contentstrategie, bijvoorbeeld op sociale media. Deel relevante foto’s, video’s of infographics met je volgers om ze te betrekken bij je merk of organisatie. Gebruik een animatie om de nieuwe bedrijfsdoelstellingen op een heldere manier uit te leggen. Maak een serie korte documentaires om een strategische herpositionering intern te communiceren of produceer een internetjournaal om een doegroep periodiek op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in een bedrijf, branche of vakgebied.

Waarom video?
We leveren dagelijks een keiharde strijd om aandacht. Alles draait om die paar minuten van de kostbare tijd van het hedendaagse (online levende) publiek. Het blijkt uit alle cijfers: video heeft een voorkeurspositie.

engaging-the-power-of-visual-storytelling-infographic-design-dribbble02

Voorbeeld: How Green is Your Internet?
De video ‘How Green Is Your Internet?’ vind ik een goed voorbeeld. Het laat in exact 2 minuten zien hoe het gesteld is met de CO2 uitstoot van hele bekende IT bedrijven. Mooie visualisaties en diepte inzichten worden met eenvoudige symbolen weergegeven.

Video is toch heel duur – heeft het echt meerwaarde?
‘De kosten voor de productie van een video lopen sterk uiteen’, vertelt Timo Vorstenbosch. ‘Dit is sterk afhankelijk van het concept en de soort productie. Maar over het algemeen kun je stellen dat je voor een serie interviews of een basic bedrijfreportage tussen de €2.000,- en €5.000,- kwijt bent. Het maken van animaties is al snel het dubbele van dat bedrag, omdat vaak naast een script ook eerst de beeldtaal nog ontwikkeld moet worden. Pas dan volgt het animeren. Die kosten zijn vergelijkbaar met uitgebreidere producties met meerdere opnamedagen, script, voice-over en vormgeving.’

Lees voor meer informatie de blog ‘Wat kost een video?’ op Frankwatching. Of deze investering het waard is, is per bedrijf of organisatie verschillend. Verkoop je er meer producten door (dankzij bijvoorbeeld een commercial) dan zou je het nog uit kunnen rekenen. Maar gaat het puur om medewerkers intern te informeren of gedragsverandering te bewerkstelligen, dan is dat mogelijk wat lastiger. Dan is het afhankelijk van het totaalbudget voor (content)marketing of communicatie of daar ruimte voor is.

Speak Your Mind

*